Što su push notifikacije?

Push notifikacije

Internet nam preko računala ili pametnih telefona nudi mogućnost praćenja samo informacija koje nas zanimaju dok se ostale eliminiraju. Kako živimo u vremenu gdje su informacije jednako bitne kao i utrošeno vrijeme,  tehnologija nam pomaže filtrirati određene informacije u određenom vremenu.

Ne volimo konstantno provjeravati e-mail, već želimo da nam se e-mail „javi“ sam kada stigne. Ne volimo stalno provjeravati stanje određenog poslovnog procesa, već želimo da nas on obavijesti o svom početku ili završetku. Zato postoje push notifikacije.

Što su push notifikacije?

Push notifikacija, koja se naziva i serverska push notifikacija, je isporuka informacije iz softverske aplikacije prema računalnom uređaju bez specifičnog zahtjeva od strane primatelja (klijenta). (Izvor: https://searchmobilecomputing.techtarget.com/definition/push-notification). Push notifikaciju dakle šalje određeni server na prethodni zahtjev primatelja u vremenskom intervalu za kojeg zatraži i za obavijesti koje želi.

Pull notifikacije, za razliku od push notifikacija, su notifikacije gdje korisnik za svaku obavijest svaki put mora sam zatražiti informaciju.

Push notifikacije nisu uvijek slanje od strane računala prema korisniku, već drugi korisnik može biti uzrok pojavljivanja notifikacije pa tako na primjer jedan korisnik pošalje e-mail, dok server drugom korisniku pošalje obavijest o primljenoj poruci.

Brojni internetski servisi zloupotrebljavaju ovu funkcionalnost pa tako korisnicima šalju konstantne obavijesti koje korisnik ne može niti isključiti niti filtrirati pa dosta često iritiraju ljude te ih nazivaju spamom.

Dobre strane push notifikacija su brojne, od već spomenute obavijesti o primitku e-mail poruke, obavijesti u prometu, promjeni vremena, sportskih rezultata, podsjetnika, brojnim popustima pri kupnji, kao i poslovne obavijesti o isporuci i primitku robe, promjeni uvjeta poslovanja, brojnih zakonskih promjena i još puno toga.

Moja Tvrtka će uskoro ponuditi novu verziju aplikacije u kojoj će biti implementirane push notifikacije kako bi pomogle u ubrzavanju poslovnih procesa tako da bi se dobivala obavijest o isporuci robe u skladište ili o obavljenom poslu određenog djelatnika unutar Vaše tvrtke.

Kroz nove module i funkcionalnosti aplikacije, uvodit će se i nove vrste notifikacija koje će na zahtjev korisnika biti aktivne ili neaktivne i koje će definitivno  biti dodatna prednost u brzini i efikasnosti vođenja poslovanja.

Aplikacija Moja Tvrtka na Google Play trgovini aplikacijama
Aplikacija Moja Tvrtka na Apple App Store Trgovini aplikacijama