Putni nalozi – može li se pojednostaviti?

Putni nalog Moja Tvrtka

Ukoliko ste poduzetnik u Hrvatskoj poznato vam je koliko ponekada komplicirana može biti briga o dokumentaciji. Posebno je bitno biti organiziran i detaljan oko troškova. Svi troškovi moraju biti dokumentirani a propisi se moraju znati i poštivati.

Ukoliko se niste do sada susreli sa putnim nalozima koji su jedan od najčešće korištenih poslovnih dokumenata koje kao poduzetnik trebate znati sami okvirno ispuniti. Donosimo pregled nekih glavnih značajki i bitnih informacija.

Putni nalog je dokument koji se povezuje uz zaposlenika a izdaje se za prijeđeni put koji osoba prijeđe u svrhu službenog putovanja. Osoba mora prijeći više od 30 km od radnog mjesta da bi se putni nalog mogao izdati.

Na službeno putovanje se može ići službenim autom ili privatnim automobilom a razlika je u tome što se cijena po kilometru računa samo ako se ide osobnim automobilom.

 

Putni nalog se sastoji od putnog naloga i putnog računa.

Na putnom nalogu se nalaze osobne informacije o putniku, njegovom OIB-u, zvanju i ranom mjestu, vrsti automobila, registraciji vozila, svrsi putovanja te koja tvrtka se tereti za trošak putovanja.
Na putnom računu se nalaze detalji putovanja kao datum i vrijeme odlaska na put kao i povratka na radno mjesto, stanje brojila o prijeđenim kilometrima te dodatne troškove kao reprezentacija, parking ili hotel.

Treba uzeti u obzir da se korisniku može isplatiti i dnevnica za rad koja se zbraja s putnim troškovima a isplaćuje se na zajedničkom računu.

Dnevnica se računa tako da ukoliko se korisnik putnog naloga nalazi  više od 8 a manje od 12 sati na službenom putu isplaćuje mu se pola dnevnice, a ukoliko je bio više od 12 sati tada dobiva cijelu dnevnicu.

Ukoliko je na putnom nalogu navedeno da je bio manje 8 sati tada mu se dnevnica ne računa već samo putni troškovi.
Cijela dnevnica u Hrvatskoj iznosi 200 kn, dok pola dnevnice iznosi 100 kn.

Cijene dnevnica za inozemstvo možete saznati: Visine dnevnica u inozemstvu.

Na putnom računu se obavezno mora navesti početno i završno stanje brojila jer se po zakonu to polje ne smije ostaviti prazno. Postoji razlika između putovanja službenim ili privatnim vozilom. Ukoliko se putuje sa privatnim
vozilom tada si možemo računati cijenu po prijeđenom kilometru koji trenutno iznosi 2kn/km, a ukoliko se putuje službenim automobilom, cijena kilometra se ne smije zaračunati već samo stanje brojila.

Ukoliko je djelatnik pozvan s godišnjeg odmora natrag na posao taj dio se računa kao službeni put te mu se mora ispisati i isplatiti putni nalog.

Vrlo često putni nalog ljudi pišu sami sebi, ili osobe nekompetentne za izradu putnog naloga, često ne poznavajući zakonske odredbe i izmjene.

Svakako je korisno konzultirati se sa knjigovodstvom / računovodstvom da vas točno upute u obaveze i benefite jer je upravo njihov posao praćenje zakonskih odredbi kao i evidencija i knjiženje vaših dokumenata. Vezano za zakonske promjene unutar aplikacije (povećanje PDV-a) postoji i modul B2B putem kojega ćete automatski biti obaviješteni kako biste mogli prilagoditi svoje poslovanje tim promjenama.

Unutar aplikacije Moja Tvrtka moguće je pronaći funkcionalnost koja sadrži predložak u koji se unose podaci o vašem poslovnom putovanju.

Više o putnim nalozima unutar aplikacije Moja Tvrtka kao i njenim funkcionalnostima možete pročitati i na našoj stranici: Putni nalog

Slikovni prikazi putnih naloga

Slijedi slikovni prikaz unosa podataka prilikom izrade putnog naloga unutar aplikacije

na primjeru putovanja u svrhu poslovne konferencije, osobnim automobilom, relacija Osijek – Zagreb i Zagreb – Osijek.

Sve informacije koje trebate znati su one o korisniku putnog naloga, vremenu i kilometrima puta. Sve ostalo će vam izračunati aplikacija Moja Tvrtka te ćete moći slati u PDF formatu ili isprintati i proslijediti svim osobama kojima je on potreban. Za sada je razvijena ova verzija putnoga naloga a u drugoj fazi razvija se i funkcionalnost koja će omogućiti jednostavno bilježenje loko vožnje te zaokružiti na jednom mjestu sve potrebno za bilježenje službenih putnih troškova.

Putni nalog PDF izrađen u aplikaciji Moja Tvrtka
Putni račun PDF izrađen u aplikaciji Moja Tvrtka

Ukoliko se ne želite opterećivati svim zakonskim odredbama i podacima oko izrade putnih naloga, aplikacija Moja Tvrtka će to odraditi za vas. Aplikaciju možete preuzeti sa slijedećih trgovina aplikacijama:

Moja Tvrtka App Store - iOS aplikacija

Moja Tvrtka Google Play - Android aplikacija